Сите заинтересирани граѓани имаат можност да се пријават на првиот хакатон за климатските промени во Македонија и да предложат нови идеи и модули за надградба на апликацијата ‘Патувај Зелено’  - www.skopjegreenroute.mk

 

Победничката идеја ќе биде наградена со 1.000 УСД, наградата за второ место ќе изнесува 750 УСД, а за трето 500 УСД.

 

Хакатонот ќе трае 48 часа и ќе се одржи во Ценарот за Социјални Иновации - во склоп на Факултетот за информатички и компјутерски технологии (ФИНКИ), почнувајќи од 17:00 часот на 26ти јуни 2015.

 

Натпреварот е отворен и за поединци и за тимови. Единствениот услов за пријавување е во секој тим да биде вклучен барем еден Андроид програмер.

 

По завршетокот на 48-часовен хакатон, 50% од гласовите ќе бидат доделени од експертско жири, додека другите 50% од гласовите ќе бидат доделени од јавноста, преку социјалните медиуми.

 

Победничките решенија ќе бидат целосно развиени и ќе станат дел од Патувај Зелено 2.0.

 

Сите заинтересирани можат да аплицираат на следниот линк: http://hackathon.socialinnovation.mk

 

‘Патувај Зелено’, за прв пат беше пуштена во употреба во 2014 год,  и ги снабдува сите кои се во движење во Скопје со најпотребните информации за да ја испланираат најбрзата, најефтината и најзелената рута до посакуваната дестинација, благодарејќи на Google Transit алатката. Апликацијата исто така нуди  корисни информации за автобуски постројки и места каде што можат да се изнајмат велосипеди.

 

Настанот е во организација на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање, Град Скопје и ФИНКИ.