На 11ти Ноември 2020 година од 13:00 часот, во организација на Blockchain Macedonia ќе се одржи вебинар на тема „Bloxberg - Blockchain for Science“ во рамките на кој свое излагање ќе има проф. д-р Слободан Калајџиски од ФИНКИ, претставник од нашиот факултет во Bloxberg конзорциумот.

Bloxberg инфраструктурата е сигурен јавен блокчејн формиран на почетокот од 2019 година од конзорциум составен од 11 светски научно-истражувачки институции од десет различни земји, а под водство на Макс Планк дигиталната библиотека. Целта на bloxberg инфраструктурата е да обезбеди децентрализирани сервиси за научниците, како и подобрување на соработката помеѓу глобалната научна заедница.

Агенда за вебинарот:
- Вовед
- Bloxberg blockchain и кориснички сценарија
- Bloxberg техничка инфраструктура
- Bloxberg валидатор
- Дискусија

Во прилог линк до вебинарот: https://zoom.us/j/96786277924

Настанот е во организација на групата Blockchain Macedonia.

1